Снимка БулфотоИзвестен българин каза с какво трябва да бъдем горди в днешния

...
Снимка БулфотоИзвестен българин каза с какво трябва да бъдем горди в днешния
Коментари Харесай

Горан Благоев: Със Съединението и героизма в Сръбско-българската война България смайва света

Снимка Булфото

Известен българин сподели с какво би трябвало да бъдем горди в днешния ден.

" Със Съединението и героизма в Сръбско-българската война България смайва света, тъй като една нация, когато има блян и знае какво пази, за кого се бори и най-много, когато една нация има водачи, тя в действителност прави чудеса. Светът е слисан от това, че една млада войска побеждава една войска, която има много военен опит и много закаленост в други войни. Това е първата война (Сръбско-българската война - б.р.), която ние водим като млада страна ". Това сподели пред БНР Горан Благоев, публицист, лекар по история, създател на документални филми.

По думите му и при Съединението, и след това при Сръбско-българската война е имало хора, които са били капитулантски настроени.

" Знаем Петко Каравелов (тогавашният министър председател в София) какъв брой мъчно е възприемал Съединението, тъй като, не дай си боже, какво ще каже Русия. И по какъв начин Русия не е съгласна да се съединят Южна и Северна България. Впоследствие, когато потегля сръбската войска да напредва към София, имаме едни извънредно унизителни дейности на русофилите в София, които събират част от паникьосаните столичани и отиват на колене пред съветската задача, с цел да молят за благосклонност и прошка и за покровителство на съветския император. Такова оскърбление не би трябвало да позволяваме ", добави Благоев.

Журналистът акцентира, че заглавието на неговия документален филм за Сръбско-българската война ( " Братоубийствената ни, победоносна " ) е взаимстван от надпис на един монумент в Трън, на който написа " В памет на братоубийствената ни и победоносна война ".

" Вижте какво милосърдие и какво достолепие на една млада нация. Да напишеш за едно вероломно нахлуване на първо време, че тази война е била братоубийствена, а по-късно да изтъкнеш преимуществото си, че тя е била победоносна. Това в действителност приказва доста за българската нация ", сподели още той, написа Novini.bg.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР